субота, 9 січня 2021 р.

 

 «Віншування-привітання».

Етнографічна вервечка  

 

  

          Зимовий цикл свят є найбільш популярним і очікуваним у українців. Ці свята є найбільш таємничими, урочистими і «родинними», вони обіцяють здійснення мрій кожному, хто вірить у чудеса. Особливо цих свят з нетерпінням чекають діти. Вони пов’язані з приємними сюрпризами, надіями на чарівне виконання бажань, вірою, що все  загадане здійсниться.

   Одне з найбільш важливих родинних свят, один із найбільш магічних днів, коли сім’я створювала у своїй оселі атмосферу затишку, багатства, щастя й миру-Свят-вечір, що припадає на 6 січня. Цього дня кожна родина готувала першу кутю. Її називають багатою, оскільки господиня мала наготувати 12 страв.

   Найголовніша обрядова страва-кутя, її традиційно виготовляють з пшеничного зерна. Святвечір, або багата кутя,-суто родинне свято. Його справляють ввечері, коли за обрядовим столом збираються лише члени сім’ї: хто ж спізниться, той «цілий рік блукатиме поза хатою». А коли на небосхилі з’являлася перша надвечірня зірка, вся родина сідала за багатий стіл.

Ніч перед Різдвом-свята ніч,  в кожному домі горіло світло, співали колядок, урочисто зустрічаючи народження Божого сина.

  Першим і найбільшим святом вважається Різдво. За церковним календарем- це народження Ісуса Христа. Народження Божого Сина оспівує наш народ  у своїх піснях-колядках і щедрівках. Колядки і щедрівки є невід’ємними і  чи не найголовнішими елементами Різдвяних і всього зимового циклу свят.  

 

Немає коментарів:

Дописати коментар