субота, 3 жовтня 2020 р.

 

"Мати Тереза – служниця добра" (онлайн урок доброти.)
До 110-річчя від дня народження католицької черниці, фундаторки Ордена милосердя.
Люди, які дійсно вміють любити, не висувають жодних умов. Вони вільні виражати свою любов до всіх людей і навіть любити своїх ворогів.
Мати Тереза
Мати Тереза (1910 – 1997), католицька черниця, фундаторка Ордена милосердя, чернечої кон- грегації, що займається служінням бідним і хворим. У 1979 р. вона була визнана гідною Нобелівської премії миру.
Мати Тереза (Агнес Гонджа Бояджиу) народилася 27 серп- ня 1910 р. у м. Скоп’є (сучасна Північна Македонія, у ті роки – Османська імперія) в албанській родині. У віці 12 років дівчинка ви- рішила стати черницею, у 18 років вступила в конгрегацію лоретських сестер, ірландський католицький орден, що здійснював місіонерську діяльність в Індії.
Спочатку вона працювала в школі для дівчаток у Дарджилингі про- тягом 20 років викладала географію в школі св. Марії неподалік від Калькутти, кілька років була директором цієї школи.
У віці 36 років відчула заклик «залишити монастир і служити бід- ним, живучи серед них». У 1948 р. заснувала Орден милосердя і присвятила себе служінню знедоленим жителям калькуттських нетрів. Коли конгрегація була офіційно визнана церквою, прийняла індійське громадянство (1950). У березні 1997 р. мати Тереза за станом здо- ров’я склала з себе обов’язки ігумені ордену, і її місце зайняла сестра Нирмала. Усе своє життя монахиня самовіддано присвятила служінню смертельно хворим, убогим і безпритульним.
Після довгої хвороби Мати Тереза померла в Калькутті 5 вересня 1997 р. За два роки після смерті з ініціативи Папи Іоанна Павла II Ватикан почав процедуру її канонізації.
150 тисяч прочан заповнили у Римі площу Святого Петра та сусідні вулички, щоб стати свідками церемонії долучення до лику блаженних найвідомішої у світі сестри милосердя. Понтифік відслужив традиційну для таких випадків месу, виголосив формулу беатифікації, після чого з портрета матері Терези, встановленого на фасаді собору святого Петра, зняли простирадло.
Канонізація:
У 1971 р. папа Павло VI нагородив матір Терезу першою премією миру ім. папи Іоанна XXIII.
У 1976 р. вона отримала нагороду «Pacem in Terris».
Після смерті почалася процедура введення матері Терези до числа святих.
19 жовтня 2003 р. Папою Іоаном Павлом ІІ мати Терезу проголо- шено блаженною.
4 вересня 2016 р., під час богослужіння на площі святого Петра у Ватикані, Папа Римський Франциск проголосив Матір Терезу святою.
Заповіти Матері Терези:
Життя – це шанс. Скористайся ним. Життя – це краса. Милуйся нею.
Життя – це мрія. Здійснюй її. Життя – це виклик. Прийми його. Життя – це обов’язок. Виконай його. Життя – це гра. Стань гравцем.
Життя – це цінність. Цінуй його! Життя – це скарб. Бережи його. Життя – це любов. Насолоджуйся нею. Життя – це таїна. Пізнай її.
Життя – це юдоль бід. Перебори усе. Життя – це пісня. Доспівай її.
Життя – це боротьба. Почни її.
Життя – безодня невідомого. Не бійся, вступити в неї. Життя – удача. Шукай цю мить!
Життя таке чудове – не загуби його. Це твоє життя. Борони його.
Вшанування пам’яті:
▪ Пам’ятник Святій Матері Терезії в місті Скоп’є.
▪ Пам’ятник Святій Матері Терезії в місті Москва.
▪ У 2009 р. у м. Скоп’є, де народилась Мати Тереза, відкрито меморіальний будинок-музей.
▪ На честь неї названий Міжнародний аеропорт Тирани імені матері Терези.
▪ На честь неї названий Кафедральний Собор Святої Матері Терези в Приштіні.
▪ На честь її назвали астероїд – 4390 Мадретереза.
▪ З 2013 р. 5 вересня (день її смерті) відзначається як Міжнародний день благодійності.
▪ Про Матір Терезу вийшла низка фільмів: у 1969 р. докумен- тальний фільм, у 1971 р. – «Щось добре для Бога» Малкольма Маггериджа, у 1997 р. був знятий фільм із Джеральдін Чаплін у го- ловній ролі «Мати Тереза. В ім’я найбідніших Бога» режисера Кевіна Конора, у 2003 р. вийшов фільм «Мати Тереза Калькутська» режи- сера Фабриціо Коста.
Люди, які дійсно вміють любити, не висувають жодних умов. Вони вільні виражати свою любов до всіх людей і навіть любити своїх ворогів.
Мати Тереза




Немає коментарів:

Дописати коментар