субота, 3 жовтня 2020 р.

 

"Жінка-Світоч сучасності"
"Перша і головна заповідь письменника:
Не збреши.
Здавалося б, просто. Та саме вона, коли триматись її послідовно, й робить літературу небезпечною професією-як у альпініста або водолаза..."
Оксана Забужко
19 вересня-60 років від дня народження відомої української письменниці Оксани Забужко.
Оксана Забужко —видатна письменниця, авторка двадцяти книжок різних жанрів (поезія, проза, есеїстика, критичні студії). Випускниця філософського факультету та аспірантури з естетики Київського університету ім. Т. Г. Шевченка, кандидат філософських наук, старший науковий співробітник Інституту філософії НАН України. На початку 1990-х років викладала україністику в США (Гарвардський, Пенсільванський, Пітсбурзький університети).
Твори Оксани Забужко перекладено у понад двадцяти країнах світу, екранізовано, інсценовано, покладено на музику. Лауреатка численних престижних премій і нагород, премія Центральної і Східної Європи Ангелус за найкращий роман року, виданий польською мовою («Музей покинутих секретів», 2013). Лауреатка Шевченківської премії (2019). Окрім рідної української, володіє ще чотирма мовами - англійською, польською, французькою і російською.
До уваги користувачів бібліотеки збірка повістей та оповідань "Сестро,сестро". Темою однойменного оповідання «Сестро, сестро» є історія сучасної української жінки та її власного виживання на тлі родинної історії, що розгортається в тоталітарному суспільстві. У цьому творі яскраво проявляється ментальність сучасної українки, розкривається терплячість, непересічність, співпереживання, всепереможність, стійкість до перешкод та проблем. Це змалювання катастрофи роду, його сюжет – це туга за неіснуючою, ненародженою сестрою. Зовнішній мотив оповідання складає історія вини Дарці за смерть сестри, а потім і батька. Закінчується твір знаково: «Два життя склалося на те, щоб повністю відкупити твоє власне. Цілих два. Але ти – ти проскочила Дарцю» ....
Нова збірка актуальної публіцистики "І знов я влізаю в танк"-це книга для тих, хто не уникає чесних відповідей на нагальні питання і переймається викликами, які ставить перед українцями сьогодення.
Сама письмениця пише:"Це книга про війну. Тільки не про ту, залізом і кров'ю , що з зими 2014-го прийшла на нашу землю,-а про ту, куди менш видиму оку мирного обивателя, котра ту першу вигодувала, подібно як гнійні мікроби, потрапивши в організм, "вигодовують" йому абцес,-і котрої,на відміну від першої, ніхто не збирається згортати, тож мусимо вчитися в ній жити-з повною свідомістю того, що нас увесь час "стріляють" невидимими кулями....

Немає коментарів:

Дописати коментар