неділя, 1 листопада 2020 р.


"Країна дивовижних мешканців Джанні Родарі. "
Цікаві факти. Майбутній літератор Джанні Родарі рано втратив батька: власник невеликої пекарні Джузеппе помер, коли синові було близько десяти. У дитинстві Родарі часто хворів, але вже з раннього віку стало ясно, що хлопчикові подобається творчість: він із задоволенням малював, грав на скрипці, писав вірші і багато читав. У дитинстві мріяв стати художником, потім захоплювався музикою, а пізніше мріяв стати винахідником іграшок. І не звичайних, а зовсім нових, неймовірних, які б змогли бути цікавими дуже довго. Новинка! Сбивает с ног хулигана за 1 секунду Джанні три роки присвятив грі на скрипці. Грошей на навчання не було, тому Родарі навчався в духовній семінарії, так як учнів там й годували, і одягали. У 17 років почав викладати в початкових класах місцевих сільських шкіл. Йому подобалося працювати з дітьми, придумувати для своїх учнів забавні і повчальні історії. В Італії Джанні Родарі довгий час залишався невідомий як письменник, та й сам себе він сприймав лише як журналіста. Джанні Родарі був атеїстом. У 1967 році літератора визнали найкращим письменником Італії, а в 1970-му він отримав найпрестижнішу премію Ханса Крістіана Андерсена і став всесвітньо відомий. Як писав Джанні Родарі в своїй єдиній книжці для дорослих ( «Граматика фантазії»), «в дійсність можна увійти з головного входу, а можна влізти в неї – і це куди забавніше – через кватирку». Сам він так завжди і робив. За казками Джанні Родарі знято кілька картин і створено більше десятка мультфільмів. В останні роки свого життя, він вже нічого не писав, але продовжував активно займатися просвітницькою роботою серед дітей.
Читаючи книжки Джанні Родарі, ніби разом з її героями потрапляєш в захоплюючі пригоди.
До уваги юних користувачів бібліотеки "Пригоди Цибуліно". У чудовій казковій повісті письменника розповідається про пригоди веселого цибуляного хлопчика Цибуліно та його друзів, які разом захищають скривджених і відновлюють справедливість.
На її сторінках ти зустрінеш майстра Виноградинку, кума Гарбуза та інших чесних трудівників, веселих Полуничку, Редисочку, графа Вишеньку, які допомагають Цибуліно подолати злих і жорсто¬ких синьйора Помідора та принца Лимона.
А чи побували ви на планеті, де Новий рік круглий рік? Тут немає грошей, хоча є магазини, продавці яких з нетерпінням чекають покупця, щоб просто віддати йому товар. Тут будують палаци, наповнюють їх меблями і фарфоровим посудом тільки для того, щоб це усе можна було ламати і крушити. Тут транспортний засіб - іграшка-гойдалка коник. І скрізь новорічні ялинки, на яких ростуть іграшки і гірлянди. Тут дощ цукерковий, тротуари біжать, а в ресторанах подають суп з фаршированої цегли і шашлик із заліза, причому усе це не лише цілком їстівно, але і дуже смачно. І тут дуже шанують хлопченят-землян. І на це є своя причина… а що ж було далі? Прочитай книжку "Планета Новорічних Ялинок" і про все дізнаєшся.
А ви знали, що є країна брехунів?
А книжка "Подорож Голубої Стріли" вам про це розповість.
До книжки входять дві казки : "Подорож Голубої Стріли" - про різдвяну чарівну подорож іграшкового поїзда "Голуба Стріла" та його лялькових пасажирів, і "Джельсоміно у Країні брехунів", яка розповідає про незвичайні пригоди хлопчика Джельсоміно і його друзів у дивній Країні брехунів.

Немає коментарів:

Дописати коментар